עדכון אחרון 12/09/2023
קיים הבדל גדול בין גנן לבין אדריכל נוי. בניית גינה ותחזוקה שוטפת של פינת חמד – הם עניין אחד, ואילו עיצוב הגינה בהתאם לסביבה תוך התחשבות רחבת היקף בצורכי בני הבית – הם עניין אחר. בעבר פעל אדריכל נוי רק במסגרת הקמת מרחבים ציבוריים כגון פארקים וגינות ציבוריות. כיום שירותיו נדרשים גם בקרב לקוחות פרטיים ולא מדובר רק בגינות פרטיות בקדמת הבית, אלא גם בגינות גג ובעיצוב גינות מרפסת, גינות אקולוגיות או עיצוב גינה על קיר.
ההבדל המהותי בין גנן לבין אדריכל נוי הוא בהיקף הידע וגם ביכולת התכנונית . גנן הוא איש מקצוע שמומחה בטיפול ותחזוקה של גינות ושטחים מעוצבים אחרים, לרוב הוא אינו בעל הכשרה פורמלית והא יתמקד בעיקר במשימות כגון שתילה, גיזום ותחזוקה ויהיה אף בקיא בסוגי הצמחייה, בסוגי האדמה, בתנאים הנדרשים כדי לקיים גינה בצורה מיטבית, תוך שימוש באלמנטים ובאביזרים נדרשים כגון דשנים, מערכת השקיה חסכונית וכולי. בעוד אדריכל נוי גם בקיא בכל אלה, אך בנוסף מביא עמו גם ידע נרחב והכשרה פורמלית באשר לסביבה ולשטח כגון נתוני נוף, נתוני שטח וכולי. אדריכל נוי מתמחה בעיצוב ותכנון חללי חוץ, לרבות גינות, פארקים ושטחים מעוצבים נוספים. במאמר זה נסביר מדוע חשוב לשכור את שירותיו של מעצב נוף ולא להסתפק רק בשירותיו של גנן.
תכנון ועיצוב גינת גג
תפקידו של מעצב נוף (אדריכל)
מעצב נוף או בכינויו אדריכל גינות, אחראי על עיצוב ותכנון חללי חוץ, כגון גינות ציבוריות, פארקים ואזורים מעוצבים אחרים. זה כולל יצירת תוכניות ושרטוטים מפורטים, בחירת צמחים, חומרי גלם ופיקוח על הבנייה והתחזוקה של הנוף. אדריכלים עוסקים גם בפרויקטים כמו שיקום בתי גידול טבעיים, עיצוב חללי מגורים חיצוניים ויצירת נופים ברי קיימא. התפקיד דורש שילוב של ידע בגננות, מיומנויות עיצוב והבנה של הסביבה הטבעית. בגינות רבות בימינו יש חשיבות לנוף מסביב, ולעיתים יש צורך באישורים והיתרים, בפרט אם רוצים להקים בגינה בריכת שחייה או כל אלמנט עיצובי מרשים ודומיננטי – אדריכל נוף ידאג לכך שהוא יבנה בצורה מדויקת בלי טעויות "יקרות" ובאופן שיתכתב עם הנוף מסביב ויעמוד בכל הדרישות של הרשויות ומשרד איכות הסביבה.
תפקידו של גנן בגינה
גנן אחראי לתחזוקה וטיפול בגינה או בשטח מעוצב. זה כולל משימות כמו שתילה, השקיה, גיזום ודישון צמחים, כמו גם הדברת מזיקים ומחלות. גננים גם מתחזקים מבני גינה כגון קירות, גדרות ושבילים ויהיו אף אחראים ליצירה ותחזוקה של מדשאות, ערוגות ומאפיינים אחרים של הגינה. בנוסף, הם גם אמונים על בחירה ורכישת הצמחים ועל תכנון מערכת ההשקיה. יחד עם כל אותן למשימות מעשיות, על הגננים להיות גם בעלי ידע והבנה מעמיקה בצמחים ולהיות מסוגלים לזהות בעיות כמו מזיקים ולטפל בהם במיומנות. הם יהיו גם אחראים על פיקוח צוות הגן ותיאום עם אנשי מקצוע אחרים בגינון כגון מעצבי נוף.
פרויקט שדרוג גינה ברמת השרון
כיצד גנן ואדריכל נוף משתפים פעולה?
לעתים קרובות גנן ואדריכל נוף עובדים יחד כדי ליצור ולתחזק את הגינה בצורה המקצועית ביותר. אדריכל הנוף אחראי כמו שנאמר, על התכנון המפורט של הגינה וכן לבחירה של מגוון אלמנטים, על קביעת האזורים השונים וסוגי חומרי הגלם לפי התנאים והאילוצים במקום. הוא גם יפקח על הבנייה וההתקנה של האלמנטים המורכבים כמו שבילים, קירות ומאפייני מים.
מהרגע שהגינה הוקמה, מתחילה למעשה עבודתו של הגנן – הוא לוקח על עצמו את כל התחזוקה שלה וביצוע כל המשימות כמו שתילה, השקיה, גיזום ודישון צמחים. הוא יהיה גם אחראי על הדברת מזיקים ומחלות, תחזוקת מבני הגינה כגון קירות, גדרות ושבילים, תחזוקה של המדשאה, ערוגות הפרחים ומאפיינים אחרים של הגינה.
שני בעלי המקצוע, הגנן והאדריכל, ישתפו פעולה בתכנון וביצוע עיצובי גינות, ואדריכל הנוף לרוב יספק הדרכה והכוונה לגנן בכל הנוגע לבחירת צמחים ספציפית, מיקום של שתילת עצים וכו'. הידע והניסיון של הגנן בגננות ויכולתו לזהות ולטפל במגוון רחב של צמחים יכולים להועיל גם לאדריכל הנוף בתהליך התכנון.
לסיכום, אדריכל הנוף מביא את החזון וההיבט העיצובי לגינה בעוד הגנן מביא את המומחיות המעשית בטיפול ותחזוקת צמחים כדי להגשים את החזון הזה. יחד, הם פועלים יחד על מנת ליצור ולתחזק חללים חיצוניים יפים ופונקציונליים כמו גינה מודרנית קסומה ומזמינה.