עדכון אחרון 07/09/2022
דקה לפני שקופצים למים העמוקים בבריכה הפרטית, צריך לדעת שיש צורך להוציא היתר לבניית בריכה פרטית בגינה. הוצאת ההיתרים היא הליך בירוקרטי הנעשה מול הרשות המקומית, ועל כן יש להכיר את חוקי העזר העירוניים טרם נגשים למשימה. אך החדשות הטובות הן שלא כל בריכה דורשת אישורים, ולכן כדאי לדעת מבעוד מועד את סוג הבריכה שתרצו להקים, ולהתכונן בהתאם.
בשנים האחרונות בריכת שחיה ביתית הפכה לנחלת הכלל, ולא רק לעשירון העליון כפי שהיה נהוג בעבר. תודות לטכנולוגיות המקדמות והפיתוחים השונים בתחום, הקמת בריכה כבר אינה הוצאה גדולה יכולה להסתכם בכמה עשרות אלפי שקלים בודדים. כך למשל בריכות מתועשות זולות באופן משמעותי מהקמת בריכות בטון, ולכן רבים מתקינים אותן בביתם. לעומת זאת, בריכות בטון נחשבות לעמידות, מכיוון שהן יצוקות באדמה עם יציקת בטון מזוין, ועל כן הן יקרות יותר.
מי צריך לקבל היתר בנייה להקמת בריכה פרטית?
ישנם כמה סוגים שונים של בריכות שחייה המתאימות להתקנה בבתים פרטיים, ומרביתן זקוקות להוצאת היתר לבניית בריכה פרטית בגינה. חשוב לדעת שכיום כל תוספת הקשורה לקרקע שהיא בדרך קבע, דורשת קבלת היתר, וכך גם לגבי בריכות שחייה – כל בריכה חפורה דורשת היתר, גם בעומק של 1.20 ס"מ.
ברב המקרים בריכות עילית, בריכות מתועשות ובריכות שרוכשים בחנויות עשה זאת בעצמך ומרכיבים באופן עצמאי אינן דורשות היתרים. אולם, חשוב לדעת שישנן וועדות שדורשות היתר בנייה גם על בריכות אלו למרות שהן מוגדרות כמבנה נייד ללא יציקה או קיבוע לאדמה.
בריכות המוטמנות בתוך הקרקע כמו בריכות בטון, בריכות מתועשות ובריכות פיברגלס, דורשות היתר בנייה, מכיוון שהן מוטמנות באדמה כדרך קבע. בנוסף להיתר הדרוש מהרשויות, יש צורך גם לשלם בגינן היטל השבחה ותשלום ארנונה. את האישורים הדרושים יש לקבל מהרשות המקומית לאחר הגשת תוכנית בנייה על ידי אדריכל נוף. בנוסף, הרשות המקומית תדרוש גם מדידת השטח על ידי מודד מוסמך, אשר יגיש את הנתונים כחלק מהבקשה.
כיצד מגישים בקשה לקבלת היתר לבניית בריכה?
בקשה לקבלת היתר לבניית בריכת שחייה יש להגיש ברשות המקומית. אל הבקשה יש לצרף את תכנית בניית הבריכה מסודרת הנעשית על ידי אדריכל, ומסמכים רלוונטיים נוספים כמו מסמכי מדידה, חישוב שטח המגרש, סוג וגודל הבריכה שתרצו הקים, החומרים מהם תהיה עשוי הבריכה ומסמכים רלוונטיים נוספים. כמו כן, כדאי לבדוק את דרישות הבטיחות הנדרשות על ידי הרשות כמו הקמת גדר בטיחות סביב הבריכה, או לחלופין ישנן רשויות המסתפקות בכיסוי לבריכה במקום גדר.
התהליך המתבצע ברשויות המקומיות
לאחר הגשת הבקשה באופן מסודר, הרשות המקומית בוחנת את הדברים בוועדה מקומית. בוועדה נבחנים מספר פרמטרים חשובים כמו העומק המקסימלי של הבריכה שברצונכם לבנות, בדיקה הייעוד של הבריכה, המרחק שלה מגבולות המגרש שחייב להיות כמטר 1 ללא מכשולים, אופן הגידור או כיסוי הבריכה ועוד.
ישנם מקרים מסוימים בהם תדרשו להביא חוות דעת של גורמים מקצועיים נוספים כמו אישור משטרה, כיבוי אש, אישור מהמשרד לאיכות הסביבה, אישור מהנדס וכו'.
מיקום הבריכה וקווי הבניין שלה היא בהתאם לתב״ע המקומית החלה במקום, לרוב ניתן לבקש הקלות בקווי בניין לבריכות שחיה רק אם הקמת הבריכה לא מתאפשרת בהוראתה.
ללא היתר בנייה אסור להתחיל את עבודות הבנייה, ולכן חשוב לבחון את הנושא מבעוד מועד ולקבל את האישורים הנדרשים.