עדכון אחרון 09/02/2022
בכל חורף אנחנו מתמודדים עם תנאי שטח אחרים כשאנחנו מתכננים פרויקט של הקמת גינה. אנחנו מתייחסים למזג האוויר, למצב האדמה ולצמחים שנשתלים בגינה במהלך תהליך ההקמה. הרבה לקוחות שואלים אותנו האם צריך להשקות את הגינה במהלך החורף. במאמר זה ננסה לתת כמה טיפים ולעשות סדר בבלגן. עונת החורף גורמת לצמחים בישראל להיראות פחות טוב. הם מתמודדים עם מזג אוויר משתנה – מיום שמש חם ויבש לכמה ימים של גשם לא נעים וכן הלאה. הקמת גינה בחורף מביאה אותנו לבחור קודם כל צמחים עמידים יותר, שצומחים היטב גם בחורף. אנחנו בוחרים בצמחים שיכולים לעמוד בשינויי מזג האוויר האלו ועם זאת דורשים השקיה מסודרת ונוחה. באופן כללי, החורף הישראלי מחייב אותנו לשמור על שגרת השקיה, אם כי פחותה מבעונת הקיץ החם. אנחנו ממליצים להתייעץ ולבדוק לפני החורף איך תשקו את צמחי הנוי בגינה ומה התדירות המתאימה.
השקיית גינות בחורף
הניקוז חשוב במיוחד
עוד לפני שגרת ההשקיה הנכונה לחורף, אנחנו משלבים בתהליך הקמת גינה גם עבודה על מערכת הניקוז. כאשר מעצבים גינה מאפס, בודקים קודם כל את תנאי השטח ודואגים שמערכת הניקוז עובדת היטב. כך הצמחים יוכלו לעמוד באירועי גשם ארוכים. בנוסף, חשוב לבדוק לפני החורף שפתחי הניקוז נקיים. לרוב, מצטברים בפתחי הניקוז עלים, ענפים ודברים נוספים שעלולים לסתום את המערכת. חשוב לדאוג לנקיונה לפני החורף ולעקוב אחרי הניקוז במהלך התקופות הגשומות.
השקיית הגינה בחורף
ראשית נציין כי גם בחורף בארצנו הקטנה נצטרך להשקות את הגינה. במידה ובמהלך עונת החורף נזהה כי במשך מספר שבועות לא ירד גשם יש להשקות, מאחר שבהיעדר השקיה הצמחייה עלולה להתייבש. נכון שבגין הטמפרטורות הנמוכות, הפעילות של הצמחים תהייה הרבה יותר איטית וכן פעולת האידוי, מה שיצריך מעט מים, אך בסופו של דבר, גם בעונת החורף הצמחים צריכים מים במידה ולא יורד גשם מעל לשבוע ימים.
דישון בחורף
חשוב לשים לב לא לעשות שימוש בדשנים כימיים בעונה זו שכן דשן כימי עשוי להביא גם הוא לנזק וצריבה. רצוי אם אין ברירה, לעשות בו שימוש בעונת האביב ובסתיו בכמויות מעטות ביותר. במהלך החורף, אפשר לעשות שימוש בדשן כימי בפירוק איטי, אך רצוי לעשות את זה במינון מצומצם. שימוש בדשן אורגני, כמו קומפוסט יהיה כדאי יותר בעונת החורף אולם גם כאן רצוי להקפיד על מינון מועט שכן שימוש מופרז בקומפוסט יכול לגרום נזק לצמח. בחורף, הקרקע לחה וכן ניתן להטמיע את הדישון בצורה הרבה יותר אפקטיבית.
שתילה בחורף
החורף בארץ הינו זמן נוח לשתילה של עצים ושיחים. האקלים נמוך וכן הוא מונע אידוי יתר ואיבוד של מים והאדמה הלחה תעזור לקלוט את הצמח טוב יותר. למשל – רוב כרמי הזיתים נוטעים אותם בתקופה זו. השאלה הנשאלת היא על מה צריך להקפיד בשתילת חורף?
הגנה מרוחות
באזורים בהם יש רוחות מומלץ ללפף את העץ ביריעה שתגן עליו מתלישה של עלים ותחסום את הרוח.
תמיכה
מומלץ לתמוך את העץ על גבי מוט עשוי במבוק חזק או יתד ברזל כדי שלא יתעקם מהרוח.
השקיה
לאחר השתילה מוטב להשקות את האזור טוב, מה שיאפשר לאטום כל חלל אויר שנוצר מסביב לגוש השתילה וכן יעזור לשורשים של העץ להשתרש עמוק באדמה.
התקנה של מערכת השקיה
בשתילת חורף צריך לחבר את העץ במהרה למערכת השקיה שתעניק לו השקיה רציפה.
גיזום
במקרה של גיזום, בדרך כלל גוזמים בחודש האחרון של החורף ואם עדיין מעוניינים לגזום, אז חשוב לדעת שהמראה של העצים יהיה ערום למדי.
דואגים גם לצמחים בגינה וגם לצמחי אדנית
אחד המקומות שבהם אנחנו רואים את הנזק הרב ביותר של חוסר השקיה במהלך החורף היא האדנית. צמחים באדניות, בעיקר אלו שמצויים תחת הפרגולה, או ליד הבית מתחת לגגון, לא מקבלים את ההשקיה הדרושה להם כדי לצמוח וללבלב – גם בחורף גשום.
צמחי אדנית
לסיכום, כמו בקיץ, חשוב לבדוק האם הצמחים מקבלים השקיה ולוודא שהאדמה לחה ומזינה. בכל תהליך הקמת גינה אנחנו שמים דגש על התאמת הצמחים, מערכת ההשקיה והניקוז בגינה לעונות המתחלפות. לפני החורף, אנחנו ממליצים להשקיע מחשבה ולבדוק שהגינה שלכם מוכנה לחורף.