עדכון אחרון 12/09/2023

תכנון, הקמה ועיצוב של גינה פרחונית יתבצע בכמה שלבים כשהעיקרון הבסיסי יהיה לדאוג לקורלציה בין הצמחייה והגוונים שקיימים בפנים הבית לבין הצמחייה שגדלה בחוץ. עולם עיצוב הגינות בימינו עשיר ושופע בסגנונות ורעיונות וכל בעל חצר רשאי יהיה לבחור כיצד לעצב את החלל החיצוני שלו בהתאם לצרכיו ולטעמו האישי. רוב בעלי הגינות בימינו יבחרו בעיצוב מודרני, חדשני שמתבסס על גינה שיש בה שילוב בין עץ ובטון והיא חסכונית בצמחייה ופרחים, אל מול אלה שיעדיפו לתת דגש בעיקר על הצומח, הפרחים והצבעוניות שמסביב. עיצוב גינה פרחונית הוא העיצוב הקלאסי והפופולרי ביותר, אולם במקביל, הוא גם עיצוב שמצריך לא מעט תחזוקה שוטפת (השקיה, גיזום, ניקיון וכו'). קל ויעיל יותר יהיה להציב בגינה דק מעץ מאשר לשתול צמחייה ופרחים אותם צריך להשקות ולטפח. אולם אין מה לדבר שהפרחוניות הזאת היא מסאז' לנשמה ולנפש והיא עושה טוב בעיניים ואם גם אתם רוצים להתמודד עם האתגר של גן פרחוני, מומלץ לעקוב אחר השלבים הבאים:

עיצוב והקמת גינה פרחונית

עיצוב והקמת גינה פרחונית

ללמוד ולחקור אודות פרחים וצמחייה

בכל עיצוב והקמה של גן פרחוני יש להכיר ולהתמצא בסוגי הפרחים והצמחייה. יש כל כך הרבה סוגים של צמחייה עד כי אפשר ללכת לאיבוד, אך ישנה צמחייה שהיא אופיינית לארץ ואותה מוטב ללמוד. לכל פרח וצמח יש תכונות  ומאפיינים משלו, לדוגמא יש פרחים שיוכלו להחזיק מעמד לאורך כמה עונות בעוד שיש כאלה שלאחר חודשיים ינבלו. ישנם פרחים או צמחים שדורשים השקיה מרובה ותחזוקה גבוהה בעוד שיש כאלה שלא. ככל שהידע שלכם לגבי צמחים ופרחים יהיה מעמיק יותר, כך תוכלו לקחת שיקולים נכונים בכל התכנון של הגן. יחד עם זאת, היה ותעסיקו מעצב גינות מקצועי שיש לו ניסיון, הוא יוכל לייעץ ולכוון על סוגי הפרחים שמתאימים לגן שלכם כשהוא לוקח בחשבון את התנאים הסביבתיים וכל אילוץ אחר.

גינה פרחונית

גינה פרחונית

בחירת סגנון עיצוב גינת הפרחים

אחרי שחקרתם, למדתם וצברתם ידע רב על הזנים והסוגים השונים של הצמחים והפרחים, זה השלב לקחת החלטה בנוגע לסגנון ולעיצוב של הגינה שלכם. כל הקמת גינה תתבסס על סגנון עיצוב מרכזי (כפרי, מודרני, ים תיכוני, יפני וכו'), כשניתן להוסיף אלמנטים מאחד הסגנונות. לדוג' אפשר להחליט על שתילה של פרחים בסגנון גינה אנגלית, עיצוב שיתבסס בעיקרו על פרחים בגוונים עדינים או לבחור בעיצוב מדברי, שהוא יתבסס על צמחייה יבשה בגוונים של חום – ירוק. כמו כן, ניתן לשלב בין הגן המדברי לבין האנגלי כשהדגש יהיה על אחד מהם. מעצב גינות תמיד יוכל לייעץ לכם, האם הסגנון שבחרתם אכן מתכתב עם הבית, הסביבה ועם תנאי האקלים השוררים במקום. למשל, סגנון שהוא ים תיכוני יתאים הרבה יותר לגינה באזור מישור החוף, בעוד שסגנון כפרי יתאים הרבה יותר באזורים צפוניים, במושבים וכפרים. גינה יפנית לדוגמא תתאים יותר בשטח שהוא אטום וסגור.

תיחום הגינה

שלב חשוב בתכנון עיצוב והקמה של גינה הוא קווי המתאר והתיחום של כל השטח. לרוב, מעצב יגיע להבנה יחד עם הלקוח בכל הנוגע לתכנית המתאר כדי להכיר את השטח ולדעת כיצד ניתן לנצל אותו בצורה המיטבית ביותר. בתכנית המתאר אפשר יהיה לקבוע מבעוד מועד היכן ממקמים את הערוגות של הפרחים, מה כמות השטח שמקדישים לכל הצמחייה, היכן מסתיים הדשא ומתחילה הצמחייה, המיקום של השבילים ואבני המדרך וכו'. קביעת המתאר הוא למעשה שלב אקוטי כדי להמשיך בתכנון ולא ניתן לפסוח עליו.

גינה פרחונית

גינה פרחונית

שתילת הפרחים על פי תכניות המתאר

לאחר שרכשנו ידע על צמחים ופרחים מסוגים שונים, בחרנו סגנון עיצובי שמתאים והחלטנו על תכנית מתאר ניתן להתחיל לשתול את הפרחים. בשלב הזה נצטרך להיות מאוד גמישים בכל החלטה שניקח, משום שלא תמיד מה שהערכנו בזמן התכנון יכול להתבצע בפועל. חשוב להבליט את השילוב של הצמחים מבחינה וויזואלית ולוגיסטית. לדוגמא, לא לשתול באותו שטח צמחים שצריכים כמות גדולה של מים עם צמחים שצריכים כמות מועטה של מים, אחרת קשה לתחזק את הגן באופן אפקטיבי. יתרה מכך, אין צורך לייצר גינה פרחונית עם צבעים רבים, כדאי להתמקד בכמה צבעים שלושה עד ארבעה צבעים, בגוונים שונים ואיתם לשחק בכל המרחב.