עדכון אחרון 06/05/2023
כמעט כל ישראלי שיש לו חצר ישאף להקים בה בריכת שחיה שיוכל לנפוש בה בחודשי הקיץ ואף יותר מזה. אם גם אתם נמנים בין אותם בעלי גינות ודאי תשאלו את עצמכם – איזו בריכה מתאימה לי? אילו אופציות יש היום בשוק הבריכות? האם יש צורך בהיתר בנייה? כמה התענוג הזה עולה וכן הלאה. במאמר לפניכם נרחיב אודות שלושה סוגי בריכות מבוקשות יותר בימינו ונאמוד על כל הבדלים ביניהן.
בריכות בטון
בריכת שחייה מבטון עשויה מיציקת בטון מחוזקת ברשתות פלדה. היא נחשבת למבנה קבע ולכן היא דורשת היתרים ואישורים למיניהם. בריכות בטון ניתנות להתאמה אישית וניתן לעצב אותן בכל צורה וגודל. הבטון מעניק למבנה אורך חיים יותר מכל בריכה אחרת וגם התחזוקה שלה היא יחסית מועטה ביחס לכל יתר סוגי הבריכות, אי לכך היא מעלה את ערך הנכס. זמן הקמתה אורך בסביבות שלושה חודשים , כשבנוסף יש לקחת בחשבון את קבלת ההיתרים מהרשויות ואישורים של כל בעלי המקצוע. עלותה של בריכת בטון היא גבוהה ויכולה להגיע לכמה מאות אלפי שקלים אולם היא גם תחזיק לאורך שנים רבות ותהייה עמידה אל מול נזקי אקלים ולכן היא רווחית במקרה הזה.
בריכות מתועשות
בריכות שחייה מתועשות עשויות מפלטות (חומרים מוקשחים כגון נירוסטה או פולימרים) המחוזקים על ידי ברייסים ומחוברים יחדיו בעזרת יציקת הבטון של הרצפה (כן, גם בבריכה מתועשת נעשה שימוש בבטון בקרקעית הבריכה) – שמחברת את כל המקשה יחד באמצעות יריעות – PVC .
גם בריכות מתועשות דורשות היתר בנייה טרם הקמתן, בעוד שההקמה שלהן קצרה הרבה יותר ואורכת מספר שבועות, זאת ביחס לבריכת הבטון. יחד עם זאת, התחזוקה שלהן יותר גבוהה מאחר וייתכן שיהיה צורך בהחלפה של יריעה ( לעיתים רחוקות), שכן לא מדובר בחומר קשיח כמו הבטון. היתרונות של בריכה מתועשת זה העלות הנמוכה ביחס לבריכת בטון וכן הגמישות העיצובית, ניתן לעצב את הבריכה בהתאם לטעם האישי ולמידות הגינה.
בריכות פיברגלס
אופציה נוספת היא בריכת שחייה פיברגלס שבנויה מסיבי זכוכית או פלסטיק שזה למעשה חומר הפיברגלס. בריכות פיברגלס מעוצבות מראש ומועברות לחצר במקשה אחת. הן יכולות להגיע במגוון צורות וגדלים. בריכות פיברגלס קלות להתקנה ודורשות פחות תחזוקה. יחד עם זאת, יש להן אפשרויות עיצוב מוגבלות וייתכן שלא יתאימו למיקומים מסוימים בגלל אילוצי אספקה או קשיי התקנה. גם בריכה זו תדרוש היתר מהרשויות, והקמתה תארך מספר חודשים בודדים. היתרונות של בריכת פיברגלס שהיא זולה באופן יחסי משתי החלופיות הנ"ל, היא עמידה לאורך שנים והתחזוקה שלה נחשבת יחסית פחותה.
שאלות ותשובות בנושא הקמת בריכות
-
אילו בריכות דורשות היתר ואילו לא?
על פי חוקי העזר העירוניים, בריכת שחייה שבנויה בתוך האדמה בעומק של מטר שמונים, תיחשב למבנה קבע ולכן היא גם תחייב הגשת בקשה מהמועצה המקומית שבאזור, בצירוף תכנית בנייה מסודרת של אדריכל ומהנדס.
בריכות פרטיות מסוג עילית, שהן מונחות על הקרקע ואינן נטמעות באדמה בהיעדר כל קיבוע או יציקת בטון נקראות "מבנה נייד" ויש להן הקלות בנושאים של היתר ואישור, רצוי לבדוק מול המועצה המקומית את ההנחיות בנוגע לבריכות עילית, לכל מועצה יש את החוקים וההנחיות שלה.
-
כמה זמן נדרש לקבל היתר בנייה?
בכל מועצה ורשות מקומית ישנם חוקים והנחיות שונים ולכן מתבקש לערוך בדיקה מול אותן רשויות כדי להבין מה התהליך אותו אתם נדרשים לעבור, בדרך כלל זמן הליך הרישוי להקמה של בריכה הוא הליך שיכול לקחת עד שנה וחצי, זאת לפי הרשות ודרישותיה. לעיתים מוטב להיעזר באדריכל שיכול לזרז את ההליך ברשות.
-
איך מגישים בקשה לקבלת היתר להקמת בריכת שחייה ביתית?
כפי שנאמר יש לעשות את זה מול הרשות או המועצה באזורכם. לבקשה נדרש לצרף שרטוט מקצועי של אדריכל וכל מסמך שיכול להיות רלוונטי כגון – שרטוטי מדידות וחישובים, מידות של המגרש ושל הבריכה המיועדת, חומרי הגלם מהם תיבנה הבריכה וכו'. בנוסף לכך, יש לוודא מה הן הדרישות הנוגעות לבטיחות הבריכה. לכל רשות יש דרישות שונות כמו תיחום הבריכה באמצעות גדר, כיסוי לבריכה, חיפוי הרצפה לצד הבריכה וכולי.