עדכון אחרון 07/06/2022
ענף הבניה עבר תהפוכות וטרנספורמציה בשנים האחרונות. התחממות כדור הארץ הובילה לצו השעה ולביצוע פעולות הכרחיות בכל הקשור לאופן ותכנון הבנייה. כשעוסקים בגינות, גם תת קטגוריה זו החלה ליישם את התפיסה "הירוקה" ואת כל ההמלצות מתוך דו"ח האקלים העולמי, כגון שימוש במוצרים ידידותיים לסביבה, הדברה בחומרים טבעיים, צריכת אוכל בריא וטבעי יותר, פחות פלסטיק בבית ושגרת מחזור קבועה. כיום ניתן לזהות גינות אקולוגיות רבות שהן גינות חסכוניות במים שמשתלבות בנוף הקיים ולא פוגעות בו.
מה ההגדרה של גינה אקולוגית?
גינה אקולוגית היא מערכת שלמה שהטבע מתמזג יחד איתה ולכן היא בנויה בצורה שהיא ידידותית לסביבה. זו גינה שמייצרת אדמה חיונית וסביבה הרמונית. גינה שיש בה צמחיה רבה וגם בע"ח שתורמים לסביבה ונתרמים דרכה. למעשה מדובר בגן בר-קיימא שמתקיים בכמעט אפס התערבות האדם ובמינימום פגיעה בסביבה. עוד מאפיין של הגן האקולוגי הוא שמדובר בשטח שהוא חסכוני במים. גן שמתוחזק על ידי אמצעים טכנולוגיים חדשניים, יצמצמם את הפגיעה בסביבה. בעיצוב גן אקולוגי ישנו צורך בסיסי בשימוש בכל המשאבים הטבעיים בתהליך עיצוב גינות.
כל היתרונות בגינה אקולוגית?
פשוטה ונוחה לתחזוקה
פשוט וקל יותר לזרום עם מה שטבעי סביבנו מאשר לנסות ליצור משהו שמנוגד לטבע. כשמתכננים את הגן בצורה אקולוגית התחזוקה הופכת להיות מינימאלית, כמו כן, גם הגיזום ולא יהיה צורך בהדברה או בניכוש עשבים.
חסכונית במים
כפי שציינו מדובר בגן חסכוני במים שמושג באמצעות שתילה של צמחים מתאימים, שימוש בחיפוי לקרקע (דק, ריצוף, כפיסי עץ, חלוקי נחל, טוף, אבנים וכו'). שתילה שתתאים לאקלים האופייני וכן מערכת השקיה חסכונית.
משתנה מעונה לעונה
הגן ישתנה בהתאם לעונה ויותאם לסביבה – מה שהופך אותו למעניין.
מגוון בע"ח
בעלי חיים למיניהם ימשכו לגינה הזו הרבה יותר מכל גינה מלאכותית.
שמורת טבע מחוץ לבית
רובינו לא נחשוב כי גינה פרטית יכולה להוות מקום מפלט לחיות. לאחרונה, הצליחו להוכיח מדעית שגינות במקומות עירוניים נחשבות ל "שטחי דילוג" בין אזורים אקולוגיים משני צדי העיר, מעין "שמורות טבע" קטנות והן מכילות מגוון מינים של חיות בר. גן בר-קיימא יעניק סביבת חיים שתתמוך בבעלי חיים מקומיים וכך ימשוך אותם. גינה אקולוגית היא גן עדן עבור בעלי חיים כמו זנים רבים של ציפורים שמגיעות לשתות ולהשתכשך, שפיריות, דגים בבריכות, קרפדות, חתולים וגם קיפודים.
עיצוב גינות אקולוגיות
אלו הם העקרונות המנחים אותנו בתהליך עיצוב גינות אקולוגיות בישראל:
מיקום נכון של כל הפונקציות בגינה:
אנחנו דואגים למקם את מערכות ההשקיה, איזורי הישיבה, הצמחייה, גינת התבלינים וכל פונקציה אחרת שקיימת בגינה במקום מסוים, לפי שיקולים של חשיפה לשמש, צרכי השקייה, שטח הגינה וסגנון עיצובי.
תכנון ועיצוב גינה המתחשב במזג האוויר:
כדי לחסוך במים ובאנרגיה, אנחנו רוצים לעצב גינה אקולוגית שתתכתב עם מה שקורה באופן טבעי בעונות השנה. שתילת צמחים שמתאימים לאקלים הישראלי, תכנון הצבת השתילים בצורה מסוימת בגינה כך שלא נצטרך כמויות מים גדולות או טיפול נוסף וכדומה.
שימוש בחומרים טבעיים:
עיצוב גינות אקולוגיות מושתת על שימוש בחומרים טבעיים כמו שבבי עץ,
חלוקי נחל, אבן טבעית ועלים יבשים, צמחים המכסים את הקרקע וכל דבר שמגיע מהטבע, עוזר ליצור תחושה טבעית ולחסוך במשאבים.
שימוש בקומפוסט:
יצירת מתקן קומפוסט ושימוש בקומפוסט ביתי הוא חסכון גדול בגינה.
הצמחים מקבלים הזנה איכותית, אתם חוסכים באשפה ומקבלים חומר משובח להזנת הצמחים.
עיצוב גינה אקולוגית פירושו שימוש בחומרים ומשאבים שיש לכם בבית – למשל קליפות הירקות או העלים שנפלו מהעץ בשלכת.
השתמשו באמצעי הדברה ידידותיים לסביבה:
כשאנחנו מעצבים גינה אקולוגית אנחנו חושבים גם על העתיד.
אנחנו רוצים למנוע מצב בו נצטרך לרסס באמצעות חומרים כימיים. שתילת צמחים מסוימים שמונעים מזיקים, כמו עשבי תיבול מסוימים, מתכתבת עם המהות האקולוגית ועוזרת לנו לשמור על הסביבה.
גם סדר השתילה של צמחים מסוימים יכול למנוע מזיקים.
עיצוב גינות אקולוגיות הוא מדע שאפשר לפצח אותו.
הערך החשוב של גינה אקולוגית לטווח הארוך הוא גם אישי – חסכון במשאבים ובאנרגיות וגם כללי – שמירה על הסביבה שלנו.