עדכון אחרון 12/09/2023

להתעורר בכל בוקר ולהביט בגינה שופעת פרחים הוא חלום מתגשם. אך במרבית המקרים קיים פער בין החלום העיצובי לבין המציאות, כשבפועל מדובר בעלות גבוהה מדי ואז החלום יורד מיד לטמיון. השאלה הנשאלת היא  – האם יש דרך להגשים את החלום הזה מבלי לאלץ לשבור תכנית חסכון כלשהי? התשובה היא כן. היום יש מגוון חלופות שיכולות לתת מענה מבלי שנצטרך להוציא את מיטב כספנו על צמחייה שהיא זמנית, על תחזוקה רבה ועל עיצוב יקר. אולם, עבור זה יידרש תכנון  מוקפד שמותאם לאקלים ולסביבה בה היא גדלה. במאמר זה נספק כמה וכמה טיפים שיסייעו לכם לחסוך בעלויות ועדיין ליהנות מפינה שקטה ונעימה שמשדרגת את איכות חייכם.

תכנון ועיצוב גינה

תכנון ועיצוב גינה

טיפים ותחליפים חסכוניים ודקורטיביים

חיפוי קרקע

מזה שנים שהיה נהוג לגדל דשא בשטח הגן. דשא כאמור זקוק להשקיה מרובה של כמות מים רבה וכן לתחזוקה קבועה של גיזום, הדברה וכו'. כדי לחסוך בעלויות וכן להתחשב בסביבה שלנו ועדיין להצליח ליהנות ממרחב דקורטיבי ונעים, ניתן לשים חיפוי של דשא סינתטי או חלוקי נחל או כל אלטרנטיבה קבועה שלא דורשת תחזוקה והשקיה כשכל זה יסתכם רק בעלות ההתקנה. עיצוב המרחב על טהרת הדשא הסינתטי יהווה תשובה מעולה עבור משפחות עם ילדים. המרחב שנוצר הינו נוח לפעילויות שונות ולמשחק, קל לתחזוקה ונעים למראה. בבחירה של דשא סינטטי יש כמה וכמה סוגים המובדלים בגובה, בצפיפות העלים ובגוון.

עוד חיפויים שמותאמים לאקלים הארץ ישראלי שלנו שיכולים ליצור איי מנוחה ומשחק במרחב הוא על ידי אבנים מסוג חלוקי נחל ואבני טוף. בטרם עושים זאת יש לדאוג לבודד את הקרקע על ידי כיסוי מיוחד (פלריג) כדי למנוע צמיחה של עשבים שוטים בין האבנים. התוצאה המתקבלת יפהפייה אולם היא לא תוכל לשמש כאזור למשחק.

תכנון ועיצוב גינה

תכנון ועיצוב גינה

מערכת השקיה

היום יש פתרונות השקיה מתקדמים שחוסכים במים ומשקים את הצמחייה רק בפרקי זמן מתוכננים ולפי כמות מתוקצבת. בגן רחב ידיים יהיה נכון להקים מערכת השקיה ספציפית כמו ממטרות שמגיעות למרחקים, בעוד שבגינות פרטיות רבות מערכת השקיה שמבוססת על טפטפות הינה המענה האולטימטיבי והחסכוני ביותר. עיצוב גינות נכון יעגן כבר בתכנית הראשונית את התקנת המערכת בצורה זו שתגיע לכל אזור ייעודי בהתאם לצרכים.

צמחיה חסכונית ומתואמת סביבה

גם צמחיה שמתאימה לתנאי האקלים והקרקע ומחזיקה מעמד תהייה פתרון מושלם לגינה חסכונית. ראשית יש לבחור בצמחייה שהיא רב שנתית על מנת שתחזיק מעמד כל השנה ותייפה את הגן. יחד עם זאת, רצוי שהצמחייה שתיבחר, במידה ומדובר בגן באזור השפלה והנגב, תהייה צמחייה שעמידה בתנאי חום קיצוניים ויובש, לעומת גנים בצפון ששם יש יותר חודשים בהם יורד גשם.

אלו צמחים חסכוניים במים?

כאמור, לא כל צמח דורש את אותה כמות השקיה, ולכן נכון יהיה לבחור בצמחייה שנחשבת לחסכונית ושצורכת פחות מ – 200 קוב לשנה. כדאי לשתול צמחי תבלין במקום שרכים, עץ רימון במקום עץ הדר שצורך הרבה מים, וקקטוס על פני דקל. מכל הסוגים הללו תוכלו למצוא צמחים שמעניקים מראה מלבלב ומרנין. יחד עם זאת, אם יש אפשרות, מוטב למקם את הגינה באזור שיש בו צל, לפחות חלקי, בשעות החמות ביותר ביום שהן בין 12 לארבע. רצוי שיהיו חשופים לאור בשעות הבוקר ובשעות אחה"צ כשמדובר באור שלא מתאייד מהר מהאדמה.

מה לגבי התשתית?

עיצוב גינה שיש לה צמחייה שופעת יחייב קרקע פורייה ודשנה. אם מדובר במרחב בעל קרקע דלה הרי נדרשת החלפתה. על מנת לחסוך בעלות זו אפשר לעשות שימוש באדניות שהן רחבות במקום, ולהניח אותן במרחבים שונים באזורים מוגדרים בין הטוף, חלוקי הנחל או הדשא הסינתטי. יש לקחת בחשבון גם את העלות של הצמחייה העונתית לעומת הצמחייה השנתית. לסיכומו של דבר, חשיבה נכונה ונבונה, מידע לגבי סוגי התחליפים הקיימים ותכנון שהוא יעיל, יורידו את עלות החלום ויאפשרו את הגשמתו.