עדכון אחרון 12/09/2023
עיצוב גינה מוכרח להיעשות באופן הכי מבוקר ומוקפד שניתן, תוך מתן תשומת לב לכמות התחזוקה שהיא תדרוש עם הזמן. כדי למזער את התחזוקה, מוטב לפעול לפי כמה כללים בסיסיים. כשמעצב גינות מקים גינה פרטית הוא ייקח בחשבון כבר בשלב התכנון מגוון של נושאים, החל מהדרישות והצרכים של דיירי הבית ועד להחלטה על דקורציה ועיצובים שמתחשבים בסביבה ובנוף שבוקע מהגן. נושא בולט ומהותי הוא התחזוקה של הגן, נכון שכל דייר יבקש גינה פורחת וקסומה אולם במקביל, רבים יעדיפו להשקיע מינימום תחזוקה והתעסקות. לאורך כל תהליך התכנון וההקמה, יש לפעול בהתאם למספר עקרונות שיאפשרו גן בעל תחזוקה נמוכה – להלן הם.
תכנון ועיצוב גינה
תכנון גינות פרטיות ועיצובן נחשב לתחום מבוקש בימינו שדורש לא מעט ידע וניסיון מקצועי רחב ומעמיק, כדי שנשיג ל גן מרהיב שיפרח לאורך כל עונה במינימום תחזוקה. בנוסף, בזמן תכנון גינה פרטית רצוי לשים לב ללא מעט גורמים, החל מהרצונות והצרכים של הדיירים, שיקולי תקציב וגם לבחון את כל מאפייני שטח הגינה. כל זה במטרה ליצור גן שבעליו יוכלו ליהנות מאדמה פורייה ויטפלו בו בהיעדר מאמץ רב וישתלו צמחייה במיקום ובמרחק נכון כשהם בוחנים לעומק, לכל אורך התהליך, יחסי תועלת אל מול עלות.
להתחיל מקטן
רצוי כבר על ההתחלה לא להפריז בכל הדרישות והרצונות. אף אחד לא ירצה גינה שאין עליה שליטה והיא עמוסה מדי, זה גם עלול לגרום לאפקט שרשרת שבה תנסו לעצב מחדש את הגינה יותר ויותר במטרה להשתלט על העיצוב. לכן כדאי ורצוי להתחיל מקטן, לדוגמא ליצור פינת ישיבה סולידית ולשתול זן מסוים של צמחייה אחת ומשם להמשיך עם העיצוב. ברור שבמידה ושוכרים מעצב גינות אז אפשר לעוף עם הדמיון, אך עדיין מומלץ להתחיל לאט לאט ובהדרגתיות. מהמקום הזה תמיד תוכלו להוסיף וכך ליצור מראה מבוקר ומאוזן.
השקיעו באדמה חזקה
יש להשקיע באדמה טובה ופורייה בהקמה הראשונית כי זו תחזיר את עצמה. ככל שהאדמה איכותית יותר (חמרה + קומפוסט /הומוס ) כך כל צמח ושיח יחזיק לאורך זמן ויזדקק לכמות מועטה של מים וכן גם לא יהיה צורך בהחלפה תדירה של צמחייה. תוכלו לבחון את האדמה הקיימת ובמידה ויש צורך, להוסיף דשן וחומרים שיסייעו להשביח את האדמה.
בחרו מיקום ראוי לצמחייה
מיקום של כל השתילה של הצמחים, הפרחים והעצים בגן עשוי להשפיע לא מעט על עלויות התחזוקה של הגן. פיזור במרווח גדול של צמחייה ידרוש מערכת השקיה חדשנית יותר, שתצרוך כמויות רבות של מים וחשמל. דרך טובה למזער עלויות כאלו היא באמצעות מיקום ממוקד יותר של כל הצמחים. רצוי למקם בשני מקומות את רוב הצמחייה, זה יקל בתחזוקה לאחר מכן.
חשיבות תכנון מקדים לגן חסכוני
במטרה להגיע למצב שיש לנו גן יפה ושימושי שמחזיק מעמד ואינו דורש תחזוקה גבוהה, לא מספיק ליישר את הקרקע ולבחור בפרחים וצמחים שאנו אוהבים, שכן במהרה הגן לא יחזיק מעמד. כדי לזכות בגן שהוא מספק את דיירי הבית יהיה צורך בתהליך שמתחיל בתכנון נבון ומקצועי שמבין לפני הכל את סדרי העדיפויות של הדיירים ואת ניהול אורח חייהם. בין אם מדובר בחלל שמיועד למפגשים משפחתיים, אזור שמהווה ריאה ירוקה או מקום לבילוי משפחתי עם הילדים, נכון יהיה להקים אותו באופן הזה שהוא יהיה חסכוני במים ולא ידרוש תחזוקה שוטפת.
כדי לקבל חצר פרטית מרשימה יש לדאוג שהחלל הפנימי של הבית יתכתב עם החלל החיצוני, הן בגוונים, באלמנטים ובסגנון השולט. בהתאם להתייחסות הזו אפשר ליצור גן מעוצב בסגנונות שונים כמו אנגלי, יפני, מודרני, ים תיכוני ועוד. תכנון מקדים חכם ומדויק שחוזה איך המקום יראה בעתיד הרחוק, ייתן את המענה ההולם לכל הצרכים והחלומות – כמו למשל פינת זולה לצעירים, אזור שהוא רווי שמש שישמש לגידול ירקות וכו'. תכנון גם ימנע לא מעט טעויות שעלולות לפגום בתשתית של הגן ולעלות כסף רב. לדוגמא, על ידי כך שנימנע מהקמת גינה דלילה או עמוסה מידי, גינה שתחבל בתשתיות הביוב והמים, שלא תהייה מותאמת לתנאים של הסביבה וכולי.