עדכון אחרון 07/09/2022
תכנון ובנייה של בריכת בטון בבתים פרטיים
בריכות שחיה בבתים פרטיים יספקו לבעל הבית ולכל דיירי הבית הזדמנות ליהנות משחיית בוקר ומהתרעננות בכל ימות הקיץ החמים וזאת מבלי לכתת רגליהם עד לבריכה הציבורית. יתמזל מזלנו ואנו חיים בעידן שבריכה כבר לא משויכת רק למעמד הגבוה, כי אם התענוג הנהדר הזה, הפך להיות נחלתו גם של מעמד הביניים שיכול להרשות לעצמו הקמת בריכת פרטית בחצר הבית. ואם כבר בריכה אז את הכי טוב – בריכות שחייה מבטון. כדי להקים אחת כזו וליהנות ממנה שנים ארוכות ולהגדיל את ערך נכס הבית יש להכיר בכל התהליך הזה לעומק.
במאמר זה נרחיב אודות תהליך תכנון ובנייה של בריכת בטון בבתים פרטיים.
תחילת התהליך – היתרים ואישורים
בכל תכנון והקמת בריכת שחיה ביתית בפרט במקרה של בריכה עשויה מבטון יידרש לפני הכל להשיג היתר לבניית בריכה יחד עם עוד מספר אישורים מהרשות המקומית. היתרים ואישורים אלו דומים להיתרי בניה של בתים ומטפל גם בכל נושא הבטיחות בבריכה ובסביבתה, כמו למשל איזו מערכת לסינון וטיהור של המים תיושם, איזה גידור יבנה לצד הבריכה ומה המרחק של שפת הבריכה מהבית או הגדר. כמו כן, בריכת בטון תדרוש גם עבודות הכנה מקדימות כמו חפירה, הכשרה של הקרקע, ביסוס, בניית תשתיות וכולי, מה שיצריך ייעוץ וליווי של אנשי מקצוע מומחים ומנוסים כמו קונסטרוקטור/מהנס, אדריכל טייחים ומומחי איטום, שכל אחד מהם יירתם למשימתו ויבטיח בריכת בטון עמידה ומעוצבת למשעי.
הדרישות בהן יש לעמוד לקבלת היתר
כדי לקבל היתר לבריכת בטון יש לעמוד בתקנות לבניית בריכה פרטית וגם בכל התנאים של ועדת התכנון והבנייה ברשות המקומית הרלוונטית.
להלן חלק עיקרי מהתקנות:
- מינימום גודל מגרש הפרטי הינו 350 מ"ר. במקרים חריגים ניתן לקבל היתר גם בשטח מצומצם יותר.
- המרחק מגבול מתחם הבריכה הינו בין מטר לשני מטר וחצי (ברוב המקרים).
- שטח הבריכה יהיה עד 12% -18% מהשטח של החצר ברוב המקרים.
- הבריכה צריכה להיות בנפח עד – 150 קו"ב.
- העומק המקסימלי הינו עד 180 ס"מ, אולם במקרים חריגים ניתן לקבל היתר לעומק של 220 ס"מ.
- גידור הבריכה מינימום 110 ס"מ, כולל שער ומנעול / או כיסוי בטיחותי חובה.
- שימוש באביזרי בטיחות ומשטח שמונע החלקה – ריצוף מחוספס, ידיות, סולם, מדרגות באזור הרדוד של הבריכה וכדומה.
- חוות דעת של אנשי מקצוע בכל הנוגע לאקוסטיקה בסביבת הבריכה.
- רשימה של הנחיות לגבי חדר המכונות, התאורה שנמצאת בקרבת הבריכה וכולי.
השלבים בהקמה של בריכת בטון
תכנון מוקפד
כל שלב התכנון יתרכז גם בהשגת ההיתרים שצוינו להנ"ל וגם בכל מנעד האספקטים שקשורים למבנה של הבריכה כמו בטיחותם של הרוחצים, תיחום וכל חומרי האיטום הנדרשים בכל שלב, כשבמקביל ניתן יהיה להעריך את העלויות.
הכשרת האדמה
לאחר אבחון האדמה בשטח יש להתחיל להכשיר אותה על מנת שניתן יהיה להציב בה תשתית איתנה בעומק האדמה.
שלב החפירות
לאחר חפירת עומק הבריכה ( + עומק מסוים לביסוס) קודחים כלונסאות לעומק האדמה , בעומק – שבשלב מאוחר יותר תוקם מעליו הבריכה. לצד פעולה זו אוטמים את הקרקעית של הבריכה באמצעות חומר גלם מתאים.
בניית קירות הבריכה ומקצה שיפורים
כעת מתחילים לבנות את המבנה העיקרי של הבריכה באמצעות יציקת בטון, 2 שכבות של טיח (השפרצה + מיישר) , ושתי שכבות של איטום.
בדיקת אטימות
האטימות בכל הנוגע לברכת בטון הינה מכרעת ועל מנת שלא ייגרם מצב שבו צריך לחזור אחורה בעבודה, בכל שלב ושלב תתבצע בדיקת אטימות מוקפדת. שלאחריה ממלאים את הברכה במים כדי לוודא שאין דליפה. בשלב זה מומלץ גם להתייחס לאידוי הטבעי של המים. במידה ותימצא בעיה כלשהי באיטום, למעט האידוי, יהיה צורך לאתר את הבעיה, לתקן אותה ולאחר מכן לחזור שוב על בדיקת איטום כדי להבטיח שהבעיה נפתרה.
עבודות הגמר וניקיון
השלב הסופי הינו כל עבודות הגמר האחרונות, הדבקה של פסיפסים, אריחי קרמיקה ושאר עיצובים.
אבזור הבריכה
במקביל לבנית הבריכה, אנו ממקמים צינורות בקירות , שיחוברו בהמשך (לאחר היציקה והגמרים) לגופי תאורה, לג'טים של הג'קוזי ועוד , ולאחר שלב הפסיפס – נמקם את אותם גופים שאת התשתיות עבורם הכנו , ונמשיך בהוספת הקופינג , הסולם, וכיו"ב.
תחזוקה של בריכת בטון
על מנת להצליח באמת ליהנות מבריכת השחייה לאורך זמן, יש לדאוג לתחזוקה גבוהה שלה. שלושה דברים עיקריים כדאי לשים לב אליהם כדי למנוע זיהום – ניקיון יסודי שוטף, הכלרה/המלחה של המים ובדיקה עקבית של המסננים. הקפדה על ניקיון הבריכה תבוא לידי ביטוי בכל הנוגע ללכלוך שיכול לגרום לזיהום או לסתימה של המסננים או לכל סוג של לכלוך שיכול להעכיר את המים. בכל הנוגע לכלור/מלח יש לוודא שרמת הכלור/מלח שנמצאת במים היא מדודה ומתאימה זאת כדי למנוע הרעלה. חשוב להוסיף מדי פעם גם חומרי חיטוי וחומרים שמונעים ירקת, במיוחד בימי הקיץ החמים בהם יש נטייה לריבוי חיידקים במזג אויר חם.