עדכון אחרון 14/01/2023

אחת ההתלבטויות המוכרות בתחום של עיצוב והקמת גינות היא הבחירה בין דשא טבעי לדשא סינטטי. לכל אחת מהאפשרויות יש את היתרונות, החסרונות והתכונות שלה ועל בסיס כל אלה מתבקש כל אחד שמעצב גינה, לעשות את הבחירה הנוחה והמתאימה ביותר עבורו. כיום נמצא מגוון סוגים של דשא טבעי וגם סינטטי ורצוי לקבל חוות דעת מקצועית מאיש מקצוע שהוא בקיא ומנוסה בתחום ויכול לסייע מה הכי ראוי לכל אחד בהתאם לכמה וכמה קריטריונים.

כאמור, לדשא שהוא אמיתי יש את היתרון העיקרי של המראה טבעי. אנשים רבים אוהבים להכניס את הטבע לתוך הבית ולהרגיש אותו קרוב ולכן עבורם דשא טבעי תהייה בחירה מועדפת בתהליך הקמת גינה. יחד עם זאת, לדשא הטבעי יש לא מעט חסרונות לוגיסטיים – שכן הוא דורש השקעה רבה ותחזוקה שוטפת – השקיה, גיזום, הרחקה של מזיקים או חרקים וניכוש עשבים שוטים או יבשים , לצד תנאי שטח של]עמים לא מאפשרים שתילה של דשא טבעי בגלל חוסר בשעות שמש ישירה, קרקע לא מנוקזת/משטח מהודק כלשהו, ועוד, . בנוסף לכך, שתילת דשא דורשת פעולה מקדימה של יישום קרקע פורייה שתהייה ראויה לשתילה ולהתפתחות תקינה של דשא טבעי.

הקמת-גינה-עם-דשא

הקמת-גינה-עם-דשא

דשא סינטטי – יתרון מובהק בחיסכון במים

התקנת דשא סינטטי בגינה תאפשר לכל דייר לחסוך כסף רב בחשבון המים שלו, שכן דשא סינטטי לא ידרוש השקיה כלל. מלבד התרומה לסביבה חסכונית וירוקה, החיסכון הכלכלי הוא בהחלט שיקול, בפרט בתקופה שיש שיח ציבורי רב על בזבוז מים ושבמקביל תעריפי המים רק עולים. רק לסבר את האוזן, גינה ממוצעת עם שטח בגודל 50 מ"ר תדרוש בממוצע 5 קוב מים בחודש. נכון שבעונת החורף כמות המים תפחת, אולם בקיץ נדרש להשקות את הגינה לא מעט, לעיתים פעמיים ביום. כמות המים שנצרוך בפועל תותאם גם לסוג הדשא, לתנאי מזג האוויר, לתנאי הסביבה של הגינה ולאפקטיביות ההשקיה.

עוד הבדלים בין דשא טבעי לסינטטי

מי שפעולות התחזוקה השוטפות של הדשא הטבעי עלולות להקשות עליו עשוי למצוא פתרון מצוין בדמות הדשא הסינטטי. ההתקנה של הדשא הסינטטית היא פעולה חד פעמית, אין צורך להשקות את הדשא, לגזום או ליישר אותו, מכיוון שאין מדובר במוצר טבעי הרי שהוא לא מושך חרקים, טפילים או מכרסמים והתחושה שלו נעימה ומלטפת במידה ויושבים או שוכבים עליו. הצבע הירוק של הדשא הסינטטי נשאר ירוק ועמיד במשך זמן רב כך שתמיד הגינה תיראה ירוקה ורעננה. יחד עם זאת גם לדשא הסינטטי יש חסרונות. ברוב המקרים עשוי הדשא הסינטטי מחוטי ניילון ובמידה והדשא חשוף לקרני שמש ישירות בקיץ – הוא עלול להתחמם עד כדי כך שאי אפשר יהיה לשבת עליו או שיבוא במגע עם חלקי גוף חשופים. כאשר יש פעילות רבה עלול הדשא להתקפל ולהישחק עם הזמן – למרות שכיום , אני מודה, שאיכות הדשא הסינטטי השתפרה, הגובה נכון יותר וכמו כן הצפיפות והנראות ( עם הוספת גוון צהבהב והחום בחלק מהדגמים, המראה נראה פחות סינטטי)

גם את עלות ההתקנה יש לקחת בחשבון ולהבין שאמנם התקנת דשא טבעי זולה יותר אך עם עלויות ההשקיה והטיפול, דיי מהר ההשקעה מתקרבת לעלות הגבוה יחסית של התקנת דשא סינטטי (שלא דורש תחזוקה לאחר מכן..) ישנן מקומות שלא ניתן להתקין דשא טבעי מכוון שאין מספיק חשיפה לשמש, מקומות בהם גם הזנים העמידים ששורדים בכמות נמוכה יחסית של שעות שמש ישירה ( כגון דרבן גראס)  – וכאן האלטרנטיבה היחידה היא דשא סינטטי או פתרון שאיננו דשא. מכאן ניתן להבין שלכל אדם יש את העקרונות שחשובים לו יותר או פחות והבחירה בין דשא טבעי לסינטטי היא בחירה אישית ומשפחתית.

הקמת גינה עם דשא סינטטי

הקמת גינה עם דשא סינטטי

הפרמטרים לבחירה בדשא הסינטטי

בשנים האחרונות יש ביקוש רב בדשא סינטטי שעשוי מסיבים סינטטיים המיוצרים ע"י חברות שונות במטרה ליצור העתק זהה לגמרי לדשא שהוא טבעי, הן במראה והן בתחושה. ככל שצפיפות הסיבים של הדשא הינה גבוהה יותר, כך הדשא יהיה הרבה יותר איכותי. לכן, אם נתקין דשא שמיועד להליכה, למשחק או שכיבה, ההמלצה תהייה לבחור בדשא עם צפיפות סיבים גבוהה. יחד עם זאת, יש לוודא שלדשא הסינטטי יש פתחי ניקוז, כדי שניתן יהיה לנקז את מי הגשם כמו שצריך. בנוסף, רצוי לוודא שיש לו מסננים UV שמגנים עליו מקרינה חזקה של שמש.

כיצד מתקינים דשא סינטטי?

דשא סינטטי נפרס בצורה של שטיח, הוא מותקן בצורה נקודתית לאחר שמבצעים אבחון מקדים של השטח ושל סוג האדמה. לאחר הבדיקה שותלים את מרבדי הדשא בפריסה על הקרקע בעומק 38- 44 מ"מ.

בכל בחירה שתעשו, אתם מוזמנים לפנות אלינו – לאמנות הגינה הקסומה – ונשמח לייעץ לכם בבחירת סוג הדשא ובכל החומרים הנכונים והאיכותיים ביותר לגינה שלכם.